Kennis & blogs

Zonne-energie

Het onderwerp van dit blog is zonne-energie. En dan specifiek: PV-panelen (‘zonnepanelen’). Tja, die kennen we nu wel, hoor ik je denken. Niets nieuws onder de zon. Mooi zo! Ik ga dan ook niet uitleggen wat ze zijn en waarom ze zo nuttig zijn.

Brandgevaar van zonnepanelen

Waar ik bij stil wil staan is het brandgevaar dat PV-panelen op kunnen leveren. Uit onderzoek door RTL-nieuws is gebleken dat er in 2018 totaal 21 branden waren door zonnepanelen, waarvan ca. de helft bij woningen. Het daadwerkelijk aantal ligt overigens zeer waarschijnlijk hoger, omdat Brandweer Nederland aangeeft dat de cijfers niet goed bijgehouden worden.

Wat zijn nu de grootste veroorzakers van de brand bij PV-panelen?

Een zonnepaneel zelf bestaat uit glas, silicium en aluminium. Die is in de basis dus niet heel erg brandbaar. Een PV-installatie bestaat verder uit omvormers en eventueel optimizers. Dit zijn in de basis elektrische apparaten met elektronische componenten waarbij een defect tot brand kan leiden. Alleen: meestal bevatten omvormers een metalen omhuizing en dan komt de brand veelal niet verder dan de binnenkant van de behuizing. Er is dan dus weer wel een risico als er een kunststof behuizing is (welke daarmee dus af te raden is). De temperatuur onder PV-panelen loopt op tot ca. 70 graden en bij in-dak systeem zelfs tot 80 graden, erg warm, maar ook dat is niet voldoende voor brand. Waar zit het dan wel?

De oorzaak van brand bij zonnepanelen

Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Ze worden met elkaar verbonden door kabels en zogenaamde MC4-connectoren. Indien de kabels en stekkers slecht op elkaar worden aangesloten, kan er een ‘vlamboog’ ontstaan. Dit is als het ware een gloeiendhete vuurbal van meer dan 1000 graden Celsius. In de praktijk monteert niet iedere monteur de stekkers op de juiste manier; bij de stekker ontstaat dan een te hoge weerstand. Hierdoor wordt het metaal in de stekker zo heet dat hij gaat smelten en de kring doorbroken wordt. Er ontstaat een vlamboog die brand veroorzaakt van de omliggende materialen en dus de PV-installatie.

Hoe voorkom je brand bij zonnepanelen

Dit blog is allerminst bedoeld om mensen bang te maken voor PV-panelen. Integendeel, wij geloven dat dit een prachtige techniek is, nodig om onze duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Alleen, uit bovenstaande zal wel duidelijk zijn: zorg er voor dat je je PV-installatie laat aanleggen door ervaren en goed opgeleide installateurs! En zorg daarna voor een gedegen oplevering, als extra controle. In lijn hiermee: UNETO-VNI pleit al jaren voor een verplichte opleveringsinspectie en een verplichte APK-keuring voor álle installaties in woningen, dus óók zonnepanelen. Tenslotte is het van belang jaarlijks de installatie goed te onderhouden, bijvoorbeeld m.b.t. de omvormer.

En wil je nog minder risico lopen? Kies dan voor een systeem met zogenaamde micro omvormers. Door deze achter de PV-panelen te plaatsen ontstaat er 230V wisselspanning. Gaat er dan wat mis dan schakelt de aardlekautomaat in je meterkast uit en is de PV-installatie spanningsvrij, waarmee de gevaarlijke vlamboog wordt voorkomen.

Veel succes!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Michael Dirks.

Geraadpleegde bronnen:

To search, begin typing