Kennis & blogs

Wat is Chroom-6 en waarvoor wordt het gebruikt?

Er is de afgelopen tijd veel gesproken over Chroom-6. In deze blog leggen we uit wat Chroom-6 is en waar het voor gebruikt wordt. Ook nemen we je mee in de procedure van Chroom-6 en vertellen we hoe een steekproef eruit kan zien aan de hand van video’s.

Wat is Chroom-6?

Chroom is een metaal en het wordt in de scheikunde aangeduid als Cr met atoomnummer 24. 

Chroom-6 moleculen

Bovenstaande illustratie geeft de structuur van verschillende chroom-6-verbindingen (in oranje) en chroom-3-verbindingen (in groen) weer. Cr is het chroom-atoom, O is een zuurstofatoom. Na is een natriumatoom, Fe is een ijzeratoom en H is een waterstofatoom. De rechte enkele en dubbele lijnen tussen de atomen geven een sterke binding aan. De golvende lijnen tussen atomen geven een binding aan die verbreekt bij het oplossen in water.

In onderstaande video legt Stef Heuker precies uit wat Chroom-6 inhoudt:

Waar wordt Chroom voor gebruikt?

Er zijn verschillende chroom soorten. Zo is er Chroom-0, die bijvoorbeeld gebruikt voor het verchromen van metalen kranen. Dan is er Chroom-3, wat zit in mineralen die van nature voorkomen op aarde. Chroom-3 zit o.a. in onze voeding en is onschadelijk voor de gezondheid. En dan is er Chroom-6.

Net als Chroom-3 zit Chroom-6 in natuurlijke mineralen. Maar, Chroom-6 wordt ook door mensen gemaakt vanwege de corrosie werende eigenschap. Verschillend van Chroom-3 is dat Chroom-6 schadelijk is voor de gezondheid en kan leiden tot o.a. kanker. Chroom-6 komt vrij bij het spuiten met chroomhoudende verf of door het geverfde oppervlak te schuren, slijpen, zagen of verhitten. Stof waar chroom-6 in zit, komt dan in de lucht.

Door zijn sterkte corrosie werende eigenschappen wordt Chroom-6 toegevoegd aan grondverven(primers), waarover een topcoating wordt aangebracht. Maar, men heeft de toxiciteit van Chroom-6 onderschat waardoor het wereldwijd problemen veroorzaakt voor gezondheid en milieu. 

Hoe ziet de procedure van Chroom-6 eruit?

In onderstaande video vertelt Stef Heuker meer over de procedure van Chroom-6.

Hoe kom je erachter of er Chroom-6 aanwezig is in een gebouw?

Om te onderzoeken of er Chroom-6 aanwezig is in een gebouw of niet worden er steekproeven uitgevoerd. Stef Heuker neemt je mee in hoe zo’n steekproef eruit kan zien.

Heb je nog vragen over Chroom-6? Stef Heuker beantwoordt ze graag.

Bron: Wat is Chroom-6? Publicatie van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, juni 2016 en Chroom 6 – initiatief van VKS

To search, begin typing