Kennis & blogs

Slimme energie

Het is allang geen noviteit meer: iedereen die een slimme meter heeft en de vrijheid om van energieleverancier te veranderen, kan een slim energiecontract afsluiten. Als alles volgens plan verloopt zullen in 2020 alle huishoudens kunnen beschikken over een slimme meter. Dat is dus al heel snel! De website van de netbeheerder geeft inzicht wanneer uw postcodegebied aan de beurt is.

Er zijn veel voordelen verbonden aan een slim energiecontract. Sowieso behoort het huidige systeem van voorschotbedragen tot het verleden en zal het notabedrag per maand variëren. Het is zelfs denkbaar, zeker wanneer er bij jou zonnepanelen op het dak liggen, dat er in de zomermaanden geld aan je wordt uitgekeerd door de energieleverancier.

Maar bij slimme energie gaat het zeker niet alleen om de meter. De verwarming, verlichting en ook andere apparaten in huis, kunnen onderdeel worden van het ‘internet of things’. Het ‘slimme’ hiervan is gelegen in het feit dat er op afstand kan worden gecommuniceerd met deze apparaten. Zo kan een slimme thermostaat een positieve uitwerking hebben op het energieverbruik in huis, wat uiteraard weer wordt geregistreerd door de slimme meter.

En dat is maar één van de voordelen van slimme energie. Hoewel de nadelen beperkt zijn, hebben sommige mensen vragen over het waarborgen van hun privacy. Het op afstand uitlezen van de meterstanden door de netbeheerder kan in dat geval worden geblokkeerd.

De tijd is voorgoed voorbij dat een meteropnemer van het energiebedrijf de deuren langs ging om de meterstanden op te nemen. Dat had zeker zijn charme, maar is niet meer van deze tijd. Dankzij slimme energie is de bewoner zelf energiemanager geworden. En is, anno 2019, de bewuste bewoner zelf in staat om de hoogte van de rekening te beïnvloeden. Maar, belangrijker nog, een bijdrage te leveren aan het behalen van klimaatdoelen. Een kleine bijdrage weliswaar, maar elke besparing is er één.

To search, begin typing