Een herkenbaar en geliefd gebouw krijgt nieuw leven. Het Horst-complex op de campus van Universiteit Twente wordt de komende jaren grondig gerenoveerd en verduurzaamd. Architectenbureau cepezed won de tender voor deze renovatieopgave en schakelde ons in voor onze expertise op het gebied van Gebouwkosten en Bouwcontracten. Multical is trots om als partner betrokken te zijn bij dit bijzondere project, waarin duurzaamheid, innovatie en gebruiksvriendelijkheid samenkomen.
Een gebouw met geschiedenis en toekomst
Het Horst-complex is gebouwd in de jaren ’60 en ontworpen door Dirk van Mourik en Jan-Willem du Pon. Ooit sloot het perfect aan bij het toenmalige campusontwerp, met modulaire elementen en een functionele uitstraling. Die bouwstijl past verrassend goed bij de werkwijze van cepezed, wat zorgt voor een inhoudelijke klik met het oorspronkelijke ontwerp.
Toch voldoet het gebouw niet meer aan de huidige eisen van onderwijs, onderzoek én duurzaamheid. En daar ligt de uitdaging: het complex toekomstbestendig maken, met behoud van het karakter.
De rol van Multical
Bij Multical denken we graag mee in dit soort complexe opgaven. Onze bijdrage aan dit project bestaat uit het:
- Opstellen van bouwkostenramingen in de verschillende ontwerpfases;
- Opstellen van het bestekboek tijdens de TO-fase.
Door in een vroeg stadium goed inzicht te geven in de kosten en door technische eisen helder te formuleren in contractstukken, zorgen we dat het project niet alleen ambitieus, maar ook uitvoerbaar blijft.
Samenwerken aan een duurzame renovatie
cepezed stelt voor om functies anders te verdelen over het gebouw, waardoor er meer sociale dynamiek ontstaat en de routing verbetert. Er worden strategisch openingen in de gevel gemaakt voor meer licht en contact met de buitenwereld, en de verdeling loopt van ‘reuring naar rust’ en van onderwijs en ontmoeting tot onderzoek in stilte.
cepezed onderscheidde zich ook van de andere inzenders met het voorstel om van het huidige Kleinhorst Laboratorium een proeftuin te maken voor geoogste en biobased materialen. Daarmee sluit het ontwerp niet alleen aan op de technische ambities van de universiteit, maar ook op maatschappelijke thema’s als circulariteit en duurzaamheid.
Samen sterk
De Universiteit Twente reageerde enthousiast op het voorstel. De plannen zijn logisch, gebruiksvriendelijk én toekomstgericht. Wij zijn dan ook trots om samen met cepezed, cepezedinterieur, Vianen Bouwadvies en andere partners aan dit bijzondere project te mogen werken.
De komende periode blijven we betrokken bij de uitwerking van het plan. We zetten onze kennis in om ervoor te zorgen dat de renovatie van het Horst-complex niet alleen technisch en financieel klopt, maar ook een waardevolle stap is richting een duurzame toekomst voor de Universiteit Twente.
We kijken uit naar het vervolg van deze samenwerking!
Heb jij een renovatieplan liggen of zoek je ondersteuning bij bouwkosten of contracten?
Neem contact met ons op, we vertellen je graag meer over onze aanpak.
