Architecten

Opstellen van een STABU-bestekboek voor nieuwe A-Pier op Luchthaven Schiphol

Project:

Tegen het eind van 2020 werd de nieuwe A-Pier op Luchthaven Schiphol opgeleverd. Het project is ontworpen door Cepezed, gevestigd in Delft, en Ingenieursbureau Multical heeft bijgedragen door middel van advisering op het gebied van de bouwcontracten, met name door het opstellen van een STABU-bestekboek.

De nieuwe A-pier was een belangrijk project voor Luchthaven Schiphol, dat werd uitgevoerd vanwege het groeiende aantal passagiers. In 2017 werden Cepezed en Cepezed Interieur gecontracteerd als onderdeel van het total-engineering team, samengesteld door het internationale ingenieursbureau AECOM.

De nieuwe A-pier heeft een oppervlakte van 55.000 vierkante meter en vijf gates voor narrow-body vliegtuigen aan de noordzijde en drie gates voor wide-body vliegtuigen aan de zuidzijde. Daarnaast kunnen de gates aan de zuidzijde ook worden gebruikt om zes narrow-body vliegtuigen aan te sluiten.

Het ontwerp van de pier is open en transparant, met grootschalige vides die de verdiepingen sterk met elkaar verbinden. Deze vides zijn voorzien van levend groen dat tot de bovenste bouwlaag groeit. Het interieur van de pier zal kunst en Nederlandse designklassiekers bevatten om de passagiers een inspirerende omgeving te bieden.

De nieuwe pier is ontworpen volgens het internationale duurzaamheidslabel LEED Gold. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het ontwerp, met onder andere een modulaire opzet en materiaaltoepassingen die bijdragen aan de duurzaamheid. Zo worden de vloerafwerkingen gemaakt van bamboe of lichtgewicht composiet op basis van marmerpuin, terwijl de plafonds zijn gemaakt van gerecycled kunststof. De gevels zijn hoogisolerend en klimaatadaptief, en de daken van de pier en gatehouses zullen worden voorzien van zonnepanelen.

Het ontwerp voor de nieuwe pier was eind 2017 gereed, waarna de bouw in 2018 van start ging. De oplevering van de pier werd in december 2020 voltooid.

Opdrachtgever: Cepezed.

Advieswerkzaamheden: Bouwcontracten

Heb je vragen met betrekking tot dit project? Neem dan contact op met Oswin Bomius.

Tekst en artists impression: www.cepezed.nl

To search, begin typing