Kennis & blogs

Natuurlijke isolatie

Het isoleren van een gebouw is ontzettend belangrijk. Er zijn verschillende materialen waarmee geïsoleerd kan worden zoals; synthetische, minerale en natuurlijke isolatiematerialen. In deze blog gaan we dieper in op natuurlijke isolatie.

Verschillende isolatiematerialen

Er zijn verschillende isolatiematerialen die als volgt zijn onderverdeeld: synthetische, minerale en natuurlijke isolatiematerialen. Synthetische isolatie zijn petrochemische producten, vrijwel altijd gebaseerd op aardolieproducten, zoals PIR, PUR, XPS en EPS. Minerale isolatie bestaat uit gesponnen draden van een steenachtig mineraal product dat op hoge temperaturen gesmolten wordt. Denk hierbij aan glas of basalt. De meest bekende voorbeelden zijn glaswol en steenwol. Natuurlijke isolatie bestaat uit aangroeibare, hernieuwbare of gerecyclede materialen. Deze vereisen relatief weinig energie om te maken. Denk hierbij aan; vlas, schapenwol, hennep, stro, schelpen, gerecycled katoen, houtvezel en cellulose (papiervlokken).

De voordelen van natuurlijk isoleren

Naast de lage milieubelasting heeft natuurlijk isoleren nog meer voordelen. De isolatiewaardes ervan zijn hoog (met uitzondering van stro). Dit is slechts iets lager dan van minerale isolatiematerialen. Constructies hoeven dus niet of nauwelijks dikker te worden. Diverse natuurlijke isolaties hebben ook goede akoestische isolatiewaarden. Wanneer je kiest om technieken van dampopen bouw toe te passen, is natuurlijke isolatie zeer geschikt. Dit komt door zijn vocht- en damp regulerende eigenschappen.

Zijn er nadelen aan natuurlijk isoleren?

Het grootste nadeel zijn de kosten. Natuurlijke isolatie is duurder dan minerale of synthetische isolatie. Hoeveel het verschil bedraagt is afhankelijk van het gekozen materiaal. Daarnaast zijn diverse natuurlijke isolatiematerialen als gerecyclede katoen, hennep en cellulose zijn niet goed vochtbestendig. Ook zijn niet alle natuurlijke isolatiematerialen brandveilig, in vergelijking met bijvoorbeeld minerale isolatie.

Wat is er duurzaam aan natuurlijk isoleren?

De duurzaamheid van natuurlijke isolatie is afhankelijk van de definitie ervan. Het NIBE (Nederlands instituut voor Bouwecologie en Ecologie) brengt van bouwmaterialen de milieubelasting van de gehele levenscyclus in beeld. Dit doen ze van productie tot einde levensduur. Behalve productie wordt landgebruik, transport en onderhoud hier ook in meegenomen. Volgens de methodiek van het NIBE is schapenwol overigens totaal niet duurzaam. Dit is vanwege het ruimtebeslag van de schapen en de uitwerpselen van de schapen. Ook schelpen en vlas scoren hier slecht. Natuurlijke isolatie is dus niet per definitie duurzaam.

Natuurlijke isolatie toepassen in de praktijk

Zeker in de circulaire maar ook in de traditionele bouw is toepassing van natuurlijke isolatie goed mogelijk. Per situatie moet wel gekeken worden naar de praktische toepasbaarheid van de isolatie en de doelstellingen van de opdrachtgever. Hoewel natuurlijke isolatie enkele euro’s per vierkante meter duurder zal zijn dan klassieke isolaties, zijn de absolute meerkosten ten opzichte van de totale bouwsom gering.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Michael Dirks.

Gebruikte bronnen:

To search, begin typing