Bureau

Groen in de stad

“Een van de bekendste bomen van Rotterdam, de (inmiddels bijna 160 jaar oude) Breitenbachplataan aan de Westersingel, krijgt de komende drie jaar € 15.000 voor verzorging en onderhoud. Het geld komt van adviesbureau Bomenwacht Nederland.”

Zomaar een bericht, dat vorige maand via RTV Rijnmond naar buiten kwam, en waaruit de aandacht voor groen in de stad mag blijken.

Foto: Milene van Arendonk

Met de bewering dat ‘groen’ in de (binnen)stad belangrijk is, vertellen wij geen nieuws. Bomen zorgen voor de productie van zuurstof. Bomen groeien doordat zij koolstofdioxide en water, dankzij het zonlicht, omzetten in voedzame suikers en zuurstof. Dit gebeurt in de groene bladeren van de boom. Hoe meer bladeren, hoe meer zuurstof een boom produceert.

Daarnaast wordt een stad zonder bomen, struiken, bloemperken of overige groenvoorzieningen, al snel als een onprettige omgeving ervaren. Onderzoek heeft bovendien aangetoond waarom deze bewering een juiste is. Er zijn nogal wat positieve effecten verbonden aan groen in de stad.

Wanneer het groen goed wordt onderhouden, draagt het bij aan een veilig gevoel voor degenen die in de stad verblijven. Zelfs een afname van de criminaliteit kan aan de aanwezigheid van groen worden toegeschreven, zo is uit onderzoek naar voren gekomen.

Ook op het sociale- en emotionele vlak zijn voordelen verbonden aan groen in de stad. Het groen kan fungeren als ontmoetingsplaats (denk aan stadsparken en wandelpaden langs singels) en heeft voorts een positieve invloed op de sfeer en de stemming.

En dan vloeit er ook nog een economisch voordeel voort uit groen in de stad. Het blijkt dat het koopgedrag positief wordt beïnvloed, wanneer wij onze inkopen doen in een groene omgeving. Het schijnt zelfs zo te zijn, dat wij langer in de winkels blijven en meer geld uitgeven, dankzij de aanwezigheid van groen.

Groen heeft zich inmiddels ook al bewezen op de daken, de gemeente Rotterdam ziet hier bijvoorbeeld zeker de potentie van in en is koploper in Nederland als het gaat om de promotie van multifunctionele en groene vegetatie daken. Maar Rotterdam niet alleen, zo mogen wij op dit moment ook een vegetatiedak realiseren in opdracht van de gemeente Capelle a/d IJssel. Maar hierover later meer.

To search, begin typing