Kennis & blogs

De Roparun 2021 uitrennen

Dit zou iedereen eens moeten beleven ..

Met ons team 159 de “Goeree Overflakkee Runners” stonden we aan de start van Roparun 2021. Dit is op zich is al een feestje, met meerdere teams in een startvak. Hossen, springen, dansen op de muziek, iedereen staat strak van de adrenaline. Dan begint het aftellen van 10 naar het startsein en gaan we los. Het is een jubileumeditie, de 30e keer dat de Roparun wordt gehouden. Voor ons team trouwens de 29e keer dat we meedoen. Dus wij hebben volgend jaar een feestje. De Roparun is een estafetteloop die zich normaliter uitstrekt van Parijs tot Rotterdam en van Bremen tot Rotterdam met een afstand van ca. 530 kilometer.

Start en finish in Landgraaf

In verband met het coronavirus is besloten om dit jaar in Nederland te houden met start en finish in Landgraaf. Ruim 300 kilometer hebben we afgelegd door het heuvellandschap van Limburg en deels door Brabant. Honderd teams deden de ronde vanaf Landgraaf met de klok mee. De andere vijfenzeventig tegen de klok in. Midden in de nacht, in de buurt van Eindhoven kwamen de teams elkaar vervolgens weer tegen. Al deze mensen gaan in teamverband een uitdaging aan om geld op te halen voor de palliatieve zorg en hiervoor een sportieve tegenprestatie te leveren. Niet alleen de lopers doen dat, maar het gehele team, ook de teamcaptain, fietsers, chauffeurs, kaartlezers, verzorging en de masseurs. Iedereen is even belangrijk.

De ultieme teambuilding

Onderweg wisselen hele serieuze gesprekken en gigantisch veel lachen elkaar af. Ook het steun bieden bij fysiek of emotioneel moeilijke momenten, het komt in een weekend allemaal voorbij. Zou iedereen eens moeten beleven. Het is de ultieme teambuilding voor het goede doel! 

We hebben onderweg veel regen gehad, maar daar hoorde je niemand over klagen, want we weten allemaal dat veel van de mensen waarvoor we het doen de ziekte niet overleven of de rest van hun leven met pijn en beperkingen. 

De missie van Stichting Roparun

Het geld dat wordt opgehaald tijdens het evenement Roparun wordt door het bestuur van Stichting Roparun toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan de missie van Roparun: ‘leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven‘. Je kunt hierbij denken aan de inrichting van een inloophuis, waar (ex-) kankerpatiënten en/of naasten elkaar kunnen ontmoeten. Vakanties voor mensen met kanker en hun familie zodat zij, ook in een akelige periode, een mooie herinnering kunnen creëren. Workshops in ziekenhuizen waarbij mensen met kanker leren omgaan met uiterlijke veranderingen die ze krijgen door de behandelingen. Een fijne dag uit voor zieke kinderen en hun broertjes of zusjes, zodat zij even niet hoeven te denken aan het ziek zijn. De ontwikkeling van ‘palliatieve boxen’, een hulpmiddel voor mensen in een terminale fase die graag in de eigen thuisomgeving willen verblijven. Of de inrichting van een hospice om er voor te zorgen dat mensen tijdens hun laatste levensfase in een prettige omgeving kunnen verblijven.

Een eigen reden om mee te doen aan de Roparun

Dit laatste is een van de redenen dat ik een paar jaar geleden tot het team ben toegetreden. Mijn moeder is namelijk 15 jaar geleden in hospice Calando overleden. De laatste 2,5 maand van haar leven heeft ze hier doorgebracht met fantastische begeleiding van het personeel en vele vrijwilligers. Dit hospice is destijds met hulp, het ging om een schenking van 1,5 miljoen gulden, van de Roparun opgezet. Dit is de motivatie om mij extra in te spannen om geld op te halen voor de palliatieve zorg, want dat is helaas nog steeds heel hard nodig! En zo hebben we allemaal ons eigen verhaal, want iedereen kent wel iemand die kanker heeft, heeft gehad, of hieraan is overleden. 

Volgens Roparun ambassadrice Nelli Cooman is het meedoen met dit evenement een virus waar geen vaccinatie tegen helpt, zoiets kun je alleen zelf ervaren natuurlijk, maar na enkele edities kan ik dit voor de volle 100% beamen. 

Maar ook mensen om je heen krijgen hier iets van mee. Familie, vrienden, collega’s die uit zichzelf al vragen wanneer ze weer kunnen doneren. Hartverwarmende gesprekjes bij de jaarlijkse deur aan deur collectes, mensen die al staan te wachten om iets te kunnen geven. Ondernemers die geld doneren en/of belangeloos goederen ter beschikking stellen, eten voor onderweg, fietsen en toebehoren uitlenen, teamkleding. De vele vrijwilligers van de Roparun organisatie. Daarom ben ik heel trots dat we namens Multical ook een bijdrage kunnen doen.

René van Wijk

To search, begin typing