Kennis & blogs

De blik naar boven gericht

Rotterdam beschikt over zo’n 26,5 vierkante kilometer dak. Dit biedt fantastische mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld voor zonnepanelen en groendaken.

Voordelen

Groendaken geven de stad een groener aanzien en verhogen daarmee aanzienlijk de kwaliteit van de leefomgeving. Maar groendaken hebben meer voordelen. Een groendak beschermt de onderliggende dakbedekking, die daardoor tot wel 2 keer langer mee kan gaan. Onder een groen dak is het ’s zomers niet zo warm als onder een zwart bitumen dak, en daarmee comfortabeler. Het rendement van PV panelen is hoger op groendaken. En heel belangrijk: groendaken kunnen als belangrijke waterbuffer fungeren. Ze vangen regenwater op en geven dit vertraagd af. Hierdoor wordt het riool minder belast bij hevige regen en is de kans op wateroverlast op straat kleiner. Dit is met name van belang in binnenstedelijke, stenige gebieden. In lijn hiermee geeft de gemeente Rotterdam subsidie af voor het aanleggen van groendaken (ter info: in 2019 en 2020 is de subsidie € 15 per m2). Inmiddels beschikt de gemeente Rotterdam over zo’n 235.000 m2 aan groendak.

Bijzonder project

Een bijzonder groendak is de DakAkker. De DakAkkermaakt onderdeel uit van Stadsinitiatief de Luchtsingel, samen met De Brug, Dak Hofplein en Park Pompenburg. De DakAkker is een dakboerderij van zo’n 1.000m2bovenop het Schieblock in Rotterdam. Er worden groenten, eetbare bloemen en fruit verbouwd. De eetbare bloemen van het dak zijn het top product en worden geleverd aan zes restaurants in de direct omgeving. Hiernaast worden er bijen gehouden. De DakAkker is de grootste openlucht dakboerderij in Nederland en één van de grootste in Europa. Op het dak van het dakpaviljoen is het Slimdak, een testsite voor slimme wateropvang. De DakAkker is een idee en ontwerp van ZUS (Zones Urbaines Sensibles).

Groene daken dagen

Wil je groendaken zelf ervaren? Bezoek dan de Rotterdamse Dakendagen van 31 mei t/m 2 juni 2019. Zoek de natuur op hoog boven de drukte van de stad. Er zijn dit jaar 20 open daken in Rotterdam.

Zelf aan de slag

Wil je zelf aan de slag met een groendak in een eigen project? Neem dan contact op met Michael Dirks. Wij denken dan graag met je mee.

To search, begin typing