Zendmast te Overijssel

Maandelijks zal in een korte beschrijving het op de bureaukalender 2021 van Ingenieursbureau Multical afgebeelde object worden toegelicht. Voor de kalender van 2021 ‘bezoeken’ wij telkens één van de 12 provincies in ons land. Vanuit elke provincie is een kenmerkend object gekozen. Variërend van het ‘Wall House #2’ in Groningen tot de Bisschopsmolen in hartje Maastricht. En van de Oosterscheldekering tot de unieke klokkenstoelen, waarvan wij er één in het Friese Ouwster-Nijega hebben gekozen. Als metafoor voor het primaire doel van het bouwen: mensen onderdak bieden, droge voeten laten houden of een rol laten vervullen bij het informeren van de mens.

Zendmast, Overijssel

Het object dat wij deze maand uitlichten is de zendmast, die is gesitueerd aan de Larenseweg in Markelo.

Op 23 januari 1959 werd de televisietoren van Markelo in gebruik genomen. Het (nog altijd) hoogste object van Overijssel bevindt zich ongeveer vijf kilometer ten westen van het dorp.

De zendmast van 156 meter moest voor een betere televisieontvangst in het oosten van het land zorgen. Ook in Goes, Roermond, Smilde en IJsselstein staan dergelijke steunzenders. Deze bakens in het landschap zijn een onmiskenbaar signaal van de populariteit van het nieuwe medium, dat na de eerste officiële nationale tv-uitzending op 2 oktober 1951 in een razend tempo de Nederlandse huiskamer veroverde. De beeldbepalende zendmast in Markelo heeft decennialang goede diensten bewezen. Inmiddels is door nieuwe communicatietechnieken en het steeds kleiner worden van de zendinstallaties veel ruimte in de toren beschikbaar gekomen, waarvoor een passende functie wordt gezocht.

Ook Ingenieursbureau Multical heeft een bijdrage mogen leveren aan diverse objecten die in de provincie Overijssel zijn gerealiseerd. Wij noemen onder meer:

  • 1999: Renovatie kantoor Witteveen + Bos te Deventer (Greiner Van Goor Architecten B.V. [nu: GGH Architecten], Amsterdam)
  • 2000: Nieuwbouw “Raambuurt” te Deventer (Van Tilburg en Partners, Rotterdam) 
  • 2000: 86 Woningen “Eekmaat-West” te Enschede (Klunder architecten, Rotterdam)
  • 2007: Gebouw X, Christelijke Hogeschool “Windesheim-College” te Zwolle (Architectenbureau Van den Broek en Bakema [nu: Broekbakema], Rotterdam), gekozen tot het BNA gebouw van het jaar 2011
  • 2013: Verbouwing Gezondheidsdienst voor Dieren te Deventer (Architectenbureau Oscar van Strijp, Den Haag). 

Foto: Ingenieursbureau Multical

Bron

To search, begin typing