Grafelijke Korenmolen in Gelderland

Maandelijks zal in een korte beschrijving het op de bureaukalender 2021 van Ingenieursbureau Multical afgebeelde object worden toegelicht. Voor de kalender van 2021 ‘bezoeken’ wij telkens één van de 12 provincies in ons land. Vanuit elke provincie is een kenmerkend object gekozen. Variërend van het ‘Wall House #2’ in Groningen tot de Bisschopsmolen in hartje Maastricht. En van de Oosterscheldekering tot de unieke klokkenstoelen, waarvan wij er één in het Friese Ouwster-Nijega hebben gekozen. Als metafoor voor het primaire doel van het bouwen: mensen onderdak bieden, droge voeten laten houden of een rol laten vervullen bij het informeren van de mens.

Grafelijke Korenmolen, Gelderland

Het object dat wij deze maand uitlichten is de grafelijke korenmolen, gelegen aan de Bovendorpsstraat in Zeddam.

De Grafelijke Korenmolen is een torenmolen (type: binnenkruier), gelegen aan de Bovendorpsstraat in Zeddam, in de streek Montferland in de provincie Gelderland. Deze molen is de oudste nog bestaande windmolen in Nederland.

Naar alle waarschijnlijkheid is de molen vóór 1441 gebouwd. Tot in de 20e eeuw behoorde de molen toe aan de heren en graven van Kasteel Huis Bergh. In 1839 werd de inrichting van de molen gemoderniseerd. Nadat de molen in de 20e eeuw in particuliere handen kwam, dreigde sloop. In 1929 werd de molen echter ondergebracht in een stichting. De molen werd in 1963, 1974, 1991 en 2005 gerestaureerd. Op 25 januari 2017 werden de roeden tijdelijk verwijderd. Vier weken later zijn de roeden met nieuw hekwerk weer gestoken. De molen heeft twee koppel maalstenen.

Het middeleeuwse bouwwerk heeft zeer dikke muren en eveneens nog zeer oude vloerplanken, waarmee het één van de meest bijzondere molens in Nederland is.

Ook Ingenieursbureau Multical heeft een bijdrage mogen leveren aan diverse objecten die in de provincie Gelderland zijn gerealiseerd. Wij noemen onder meer:

  • 1999: Distributiecentrum Nedlloyd Districenters te Tiel (Het Architecten Consort bv BNA [nu: ConsortArchitects], Rotterdam)
  • 2004: Regionaal Geestelijke Gezondheids Centrum te Zutphen (OD 205 Architectuur, Delft) 
  • 2008: Woningen met parkeergarage ’t Loo-kwartier te Doetinchem (Groosman Partners [nu: groosman], Rotterdam)
  • 2015: Nieuwbouw Detmarschool en Rehobothschool te Barneveld (Stichting voor Speciaal Onderwijs op Gereformeerde Grondslag, Ede) 
  • 2020: Nieuwbouw Politie-huisvesting met 112-meldkamer te Apeldoorn (Cepezed, Delft).

Foto: Ingenieursbureau Multical

Bron

To search, begin typing