Hunebed in Borger, Drenthe

Maandelijks zal in een korte beschrijving het op de bureaukalender 2021 van Ingenieursbureau Multical afgebeelde object worden toegelicht. Voor de kalender van 2021 ‘bezoeken’ wij telkens één van de 12 provincies in ons land. Vanuit elke provincie is een kenmerkend object gekozen. Variërend van het ‘Wall House #2’ in Groningen tot de Bisschopsmolen in hartje Maastricht. En van de Oosterscheldekering tot de unieke klokkenstoelen, waarvan wij er één in het Friese Ouwster-Nijega hebben gekozen. Als metafoor voor het primaire doel van het bouwen: mensen onderdak bieden, droge voeten laten houden of een rol laten vervullen bij het informeren van de mens.

Hunebed, Drenthe

Deze maand willen wij het hunebed, als één van de voor de provincie Drenthe meest kenmerkende objecten, uitlichten. Wij kozen daarbij maar meteen voor het grootste hunebed, dat is te vinden aan de Hunebedstraat in de kern Borger. Overigens is Ingenieursbureau Multical met ingang van eind vorig jaar óók in Drenthe te vinden. Nadere informatie over ons kantoor in Assen vindt u elders op de website.

Naast het Hunebedcentrum, in Borger, ligt hunebed nummer D27, het grootste hunebed van Nederland. De grootste steen die ooit in een Nederlands hunebed is verwerkt, ligt hier (geschat gewicht: 20.000 kilo). Het is het eerste hunebed waarvan bekend is dat er opgravingen zijn uitgevoerd; dat gebeurde in 1685. Dit was echter in een klein hoekje, het grootste deel bleef bespaard van opgravingen. Sindsdien heeft het altijd in de belangstelling gestaan van archeologen en toeristen. Het hunebed wordt naar schatting door zo’n 200.000 mensen per jaar bezocht. Niemand weet, wat voor geheimen het hunebed verbergt. De kelderruimte is al jaren verzegeld en het zal nog lang duren voor er iemand met de schop aan het zoeken gaat.

Het hunebed is gebouwd omstreeks 3400 voor Christus en is dus zo’n 5400 jaar oud. Het hunebed bestaat uit 9 dekstenen, 28 draagstenen, 5 poortzijstenen en 2 kransstenen en heeft een lengte van 22,6 meter. De stopstenen, de stenen die de openingen tussen de grote stenen opvulden en het zand waarmee het hunebed bedekt is geweest, zijn in de loop der jaren verdwenen.

Ook Ingenieursbureau Multical heeft een bijdrage mogen leveren aan diverse objecten die in de provincie Drenthe zijn gerealiseerd. Wij noemen onder meer:

  • 1999: Esdal-College, Campus Noord te Emmen (Architectenbureau Van den Broek en Bakema [nu: Broekbakema], Rotterdam)
  • 2000: Verbouwing/ uitbreiding ‘Het Poortje’ te Veenhuizen (Magis en Van den Berg Architecten, Helmond) 
  • 2003: Verbouwing en uitbreiding Cultureel Centrum te Meppel (Greiner Van Goor Architecten B.V. [nu: GGH Architecten], Amsterdam)
  • 2007: DSM Schoonebeek te Schoonebeek (E.A.P. Architectuur, Zoetermeer) 
  • 2009: Casco verhuur-units, onder tribune TT-Assen (Bureau voor Stedenbouw en Architectuur Wim de Bruijn, Rotterdam).

Foto: Ingenieursbureau Multical

Bron

To search, begin typing