Groene kathedraal, Flevoland

Maandelijks zal in een korte beschrijving het op de bureaukalender 2021 van Ingenieursbureau Multical afgebeelde object worden toegelicht. Voor de kalender van 2021 ‘bezoeken’ wij telkens één van de 12 provincies in ons land. Vanuit elke provincie is een kenmerkend object gekozen. Variërend van het ‘Wall House #2’ in Groningen tot de Bisschopsmolen in hartje Maastricht. En van de Oosterscheldekering tot de unieke klokkenstoelen, waarvan wij er één in het Friese Ouwster-Nijega hebben gekozen. Als metafoor voor het primaire doel van het bouwen: mensen onderdak bieden, droge voeten laten houden of een rol laten vervullen bij het informeren van de mens.

Groene kathedraal, Flevoland

Het object dat wij deze maand uitlichten voldoet eigenlijk niet aan de criteria, zoals hiervoor vermeld. Als het primaire doel van het bouwen is: mensen onderdak bieden, droge voeten laten houden of een rol laten vervullen bij het informeren van de mens, dan is de groene kathedraal, die te vinden is aan het Kathedralenpad (Tureluurweg) in Almere, alleen met veel fantasie aan die criteria te linken. Toch willen wij dit in onze ‘jongste’ provincie Flevoland gelegen ‘object’ niet aan je onthouden. 

Het landschapskunstwerk de Groene Kathedraal is te vinden in het Almeerderhout, nabij de parkeerplaats aan het Kathedralenpad. Dit bos dankt haar naam aan 2 ‘kathedralen’. Het zijn groene replica’s op ware grootte van de kathedraal van Reims in Frankrijk. Ze zijn ontworpen door kunstenaar Marinus Boezem en zijn halverwege de jaren 80 in de vorige eeuw aangelegd. De één bestaat uit een grondvlak van gras, uitgespaard in het bos. De ander geeft met Italiaanse populieren de pilaren van de kathedraal weer. 

Ook Ingenieursbureau Multical heeft een bijdrage mogen leveren aan diverse objecten die in de provincie Flevoland zijn gerealiseerd. Wij noemen onder meer:

  • 1999: Renovatie ‘Missing Link’ te Lelystad (MONO LAB Architects, Rotterdam)
  • 2001: Nieuwbouw 7 woningen ‘Buiten Expo’ te Almere (Era Bouw BV, Zoetermeer)
  • 2005: Blok 3 ‘Stadshart van Almere’ te Almere (Van Keulen & Van Zutphen b.v., Bilthoven) 
  • 2006: Kerkgebouw Gereformeerde Gemeente te Emmeloord (Architectenbureau Roos en Ros [nu: RoosRos Architecten], Oud-Beijerland)
  • 2009: Renovatie stadhuis te Lelystad (Ector Hoogstad Architecten, Rotterdam)
  • 2018: Appartementengebouw ‘Havenfront’ kavel 2 Bataviahaven te Lelystad (Groosman, Rotterdam) 
  • 2019: Aanpassing Brug ‘De Noord’ te Dronten (Stijlgroep, Rotterdam).

Foto: www.staatsbosbeheer.nl  

Bron

To search, begin typing