Basiliek Oudenbosch, Noord-Brabant

Maandelijks zal in een korte beschrijving het op de bureaukalender 2021 van Ingenieursbureau Multical afgebeelde object worden toegelicht. Voor de kalender van 2021 ‘bezoeken’ wij telkens één van de 12 provincies in ons land. Vanuit elke provincie is een kenmerkend object gekozen. Variërend van het ‘Wall House #2’ in Groningen tot de Bisschopsmolen in hartje Maastricht. En van de Oosterscheldekering tot de unieke klokkenstoelen, waarvan wij er één in het Friese Ouwster-Nijega hebben gekozen. Als metafoor voor het primaire doel van het bouwen: mensen onderdak bieden, droge voeten laten houden of een rol laten vervullen bij het informeren van de mens.

Basiliek Oudenbosch, Noord-Brabant

Het object dat wij deze maand uitlichten is de (verkleinde) replica van de Sint-Pietersbasiliek in Rome, de basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch, in ons ‘eigen’ Noord-Brabant.  

De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara is een rooms-katholieke kerk in Oudenbosch, in de provincie Noord-Brabant. De kerk werd gebouwd tussen 1867 en 1880 en werd in 1912 tot basilica minor verheven. De kerk is een verkleinde kopie van de Sint-Pietersbasiliek, met het front van de Sint-Jan van Lateranen in Rome. De architecten zijn P.J.H. Cuypers en G.J. van Swaay.

Niet alleen van de buitenkant heeft de basiliek veel weg van de Sint Pieter in Rome, ook aan de binnenkant is veel gekopieerd. Veel van de standbeelden zijn overgenomen van de Sint-Pieter. Daardoor zijn de heiligen van voor de 17e eeuw oververtegenwoordigd. De Pietà van Michelangelo is nagemaakt in gips geschilderd marmer. Ook het baldakijn boven het altaar is een kopie van het baldakijn van Bernini. Zelfs stukken uit de Sixtijnse kapel zijn aangebracht onder de kleine koepels.

Ook Ingenieursbureau Multical heeft een bijdrage mogen leveren aan diverse objecten die in de provincie Noord-Brabant zijn gerealiseerd. Wij noemen onder meer:

  • 2006: 88 Woningen ‘Het Groene Gordijn’ te Bergen op Zoom (Blauwhoed Eurowoningen, Rotterdam)
  • 2010-2011: Gebiedsontwikkeling blok 1 t/m 4, Schoolstraat te Berlicum (Van der Vorm Bouw B.V. [nu: VORM], Papendrecht) 
  • 2011: NEN 2767-opname Amphia-ziekenhuis, locatie Molengracht te Breda (Deerns raadgevende ingenieurs bv, Rijswijk)
  • 2014: Verbouw en uitbreiding Sint Lucasschool Strijp-S te Eindhoven (architectenbureau cepezed b.v., Delft) 
  • 2016: Nieuwbouw UPS Warehouse with Automotive Shop te Eindhoven (Antea Nederland BV, Rotterdam) 
  • 2019: Nieuwbouw en renovatie/ verbouw project KVL te Oisterwijk (Broekbakema, Rotterdam).

Foto: Ingenieursbureau Multical

Bron

To search, begin typing