Bureau

Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

In april 1996 won de van oorsprong Australische architect Peter Wilson de door de gemeente Rotterdam uitgeschreven ontwerpwedstrijd voor de bouw van het Nieuwe Luxor Theater aan de Wilhelminapier op de toen nog te ontwikkelen Kop van Zuid. In de daaropvolgende jaren heeft Ingenieursbureau Multical, in opdracht van Gemeentewerken Rotterdam (Ingenieursbureau, afdeling Beton- en Staalbouw), de bouwkostenramingen in de VO- en DO-fase alsmede een bouwkundig bestekboek daarvoor vervaardigd.

Maandelijks zal in een korte beschrijving het op de bureaukalender 2020 van Ingenieursbureau Multical afgebeelde object worden toegelicht. Het betreft in totaal 12 objecten, waaraan wij in de ruim 31-jarige bestaansgeschiedenis van ons ingenieursbureau, een bijdrage hebben mogen leveren.

De overeenkomst tussen deze objecten is, dat zij zijn te kenmerken als ‘bijzondere’ objecten. Niet de categorieën woningen, kantoren of scholen, staan centraal. Hoe onderscheidend, qua ontwerp, deze gebouwen ook kunnen zijn, voor de bureaukalender van 2020 zijn wij op zoek gegaan naar de ‘krenten in de pap’.

Het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam

In 1917 lieten twee ondernemers aan de Kruiskade in Rotterdam het Luxor Theater bouwen. Omdat het gebouw langzaam maar zeker bouwtechnische gebreken ging vertonen, werd de behoefte aan een groter en beter theater, na circa ¾ eeuw, steeds groter. Nadat in april 1996 architect Peter Wilson als winnaar uit de ontwerpwedstrijd naar voren was gekomen, kon 5 jaar later al, op 28 april 2001 het Nieuwe Luxor Theater door Koningin Beatrix worden geopend. Al meer dan een eeuw lang is Luxor een belangrijk onderdeel van het Rotterdamse uitgaansleven. Na een bijzondere periode in het afgelopen voorjaar, waardoor als gevolg van de corona-pandemie, geen voorstellingen konden plaatsvinden, zal het publiek de weg naar het Nieuwe Luxor Theater, ongetwijfeld weer snel weten te vinden.

To search, begin typing